Портретна фотография Варна

Професионална портретна фотография

profesionalna-fotosesia-varna-ivan-kolev-photography-2 Портретната фотография – да кажем и няколко думи за. Какво е важно да знаем преди да започнем да снимаме портрети? Портретът не представлява задължително кадър на глава и рамене, както за паспортна снимка или за плакат “ издирва се“. Много важно е да запомним, че двама души са от значение за направата на портрет: фотографът и обектът.

Може би вече имаме идея и дори подходящ модел, с който да направим хубави снимки. Изберете си място, където искате да направите портретната фотосесия според вашата концепция. Изберете подходящо време.

Често в портрета искаме просто да покажем нечии красиви черти. Но никой не е съвършен, така че е важно каква светлина ще използваме, за да получим перфектния портрет, ракурса, от който снимаме.

Трите основни вида портретна фотография са:

  • Лицеви портрети или близък план
  • Портрети в цял ръст.
  • Портрети в заобикаляща среда.

Портретите в близък план са обикновени снимки, в които лицето на обекта запълва по-голямата част от кадъра и оставя малко или никакъв заден план.
При портретната фотография вниманието на зрителя обикновено е насочено към тази част от лицето на обекта, която фотографът е сметнал за покоряваща. Осветлението е много важно за това колко детайли ще видим в лицето на обекта.

Ако използваме насочена светлина ще направим бръчките по-силно изразени, което може да ни е от полза ако изследваме характера на обекта. За предпочитане е да използваме мека светлина защото тя е по-милостива и по този начин прикриваме недостатъци. При снимането на портрети трябва правилно да подберем обективите, които ще използваме.

Не е за предпочитане да използваме широкоъгълни обективи поради изкривяване на переспективата. Най- често използваните обективи в портретната фотография са с диапазон от 35 мм до 135 мм( еквивалент при 35 мм формат).

При снимането на портрети в цял ръст задължително трябва да обърнем внимание на задния план в снимката. Красивият заден план може много да допринесе за визията на крайния резултат, но той не трябва да е прекалено оживен и да ни разсейва от основния обект. За целта е важно да ползваме по-широка бленда ( f 1.8 – f4 ), което ще направи задния план разфокусиран.

 

 

Видео презентация на портретната фотография от професионален фотограф Ivan Kølev Photography

 

Препоръчани връзки

Вижте повече портретни снимки в нашето портфолио.

Последвайте ни в Facebook и Instagram

Разгледайте и нашия видео канал в Youtube

 

Цени за портретна фотография варна