fbpx

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

Най-трудният за овладяване жанр на професионалната комерсиална фотография е интериорната фотография. Всеки малък детайл е от значение. Всеки елемент трябва да е на точното място и прецизно поставен. Трябва да има организация и опростяване. Освен това, човек трябва да е наясно с най-добрите начини за улавяне на атмосферата, която архитектът или интериорният дизайнер е работил толкова усилено, за да създаде. Действителната обстановка никога няма да се сравни с изображение. Снимката ще изобразява ясно това, което вашият клиент предлага, ще има ярко присъствие (често създадено от осветлението на фотографа) и ще създава усещане за топлина и гостоприемство.

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

Изображението винаги ще превъзхожда действителната обстановка.  Ще се вижда ясно какво продава вашият клиент, а леката атмосфера ще привлича потребителя.

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф – Основни насоки

1. ИДЕНТИФИЦИРАЙТЕ ВАШИЯ КЛИЕНТ –  Как да бъдеш отличен интериорен фотограф /

Кой точно е вашият клиент? Брокерът, строителят или архитектът искат да покажат връзките на дизайна и пространството. Обзавеждането и детайлите са по-важни за интериорния дизайнер. Архитектите нямат нищо против широкоъгълното изкривяване, те виждат нещата по друг начин, но това може да бъде проблем за интериорните дизайнери. Във всеки случай изкривяването трябва да се използва разумно, за да има ефективен принос към композицията като цяло.

2. ЪГЪЛ / Как да бъдеш отличен интериорен фотограф/

Силната и симетрична едноточкова перспектива, известна още като изглед „с главата напред“. Въпреки че пространството на снимката може да бъде ефективно дефинирано от двуточковата перспектива, обърнете голямо внимание на това как е разделено. Две трети от композицията трябва да бъде подчертана. Не режете зоната наполовина.

Не забравяйте да покажете значими детайли на дизайна и помислете как пространствата работят заедно за строители и архитекти. Задръжте фокуса на зрителя върху важните аспекти, вместо да се опитвате да покажете всичко. Няколко добри снимки са много по-ефективни от множество лоши. Давайте приоритет на качеството пред количеството. Това, че можете да покажете повече с широк ъгъл, не означава, че трябва да прекалявате. Всеки елемент в картината трябва да има тежест и да допринася за цялостната композиция.

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

3. ВИСОЧИНА / Как да бъдеш отличен интериорен фотограф / 

Ниският ъгъл на снимане може да изглежда много приятно в някои случай, но е важно да покажете и важните елементи от помещението. Изберете подходяща височина, за да разграничите елементите един от друг и композицията да остане изчистена и ясна. Избягвайте композиция, при която интериорът изглежда разхвърлян.

Въпреки че понякога е необходим изглед отгоре, обикновено изглед малко под нивото на очите е за предпочитане. Колкото по-високо е поставен обективът, толкова повече изкривявания на преден план ще се получат. С по-висока перспектива, кръгла маса или друга мебел, която е твърде близо до предния план, ще се деформира твърде много.

Височината на камерата често се определя от предния план. „Падането“ на предния план към долния край на снимката е нежелано и се избягва чрез преместване на мебели по-назад в композицията или чрез регулиране на височината или позицията на камерата.

4. ПОДРЕЖДАНЕ / Как да бъдеш отличен интериорен фотограф / 

След определяне на ъгъла, мебелите често трябва да бъдат пренаредени, за да паснат на формата и периметъра на снимката. Трябва да се намери добра композиция и баланс. Винаги се започва с по-големите елементи и оттам се преминава към по-малките. Всичко, включително ориентацията на мебелите и взаимоотношенията им в стаята, трябва да бъде перфектно. Винаги се правят корекции, съобразени с фотоапарата. От друг ъгъл обстановката в стаята може да изглежда напълно не на място, но от позицията на камерата ще изглежда правилно.

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

5. РЕКВИЗИТ / Как да бъдеш отличен интериорен фотограф / 

Подреждането на реквизита е последният детайл от подреждането на композицията. Първо се разчистват ненужните неща, внимателно се подреждат елементите на стаята и се добавят декорации или дребни неща, които допринасят за добрия изглед на помещението. Бюрата и работните зони са напълно почистени и рафтовете с книги се пренареждат, за да изглеждат по-еднородни и чисти.

За омекотяване на общото впечатление и усещане на пространството, добре е да се добавят свежи цветя и растения, книги, които да запълнят плотовете на масата . Реквизитите в кухните са особено предизвикателство. Те трябва не само да са удобни за живеене, но и да изглеждат спретнати и подредени.

Хляб, купи с плодове, цветя са неща, които е удачно да се използват. Портокалов сок, кафе, гевреци и вестник също могат да свършат добра работа за закуска.
Обърнете специално внимание на краката на столовете. Въпреки че може да не изглежда така от друга позиция, всички столове в кухнята или трапезарията трябва да бъдат разположени на еднакво разстояние от позицията на камерата.

Търпението и специалното внимание към детайлите са две от най-важните качества за един интериорен фотограф. Важно е да се направи всичко правилно: ориентацията на дръжките на чашата, начина по който цветята са подредени във вазата и разстоянието между аксесоарите на масата.

Снимката трябва да допълва цвета на отворената страница на книгата. Интериорната фотография трябва да показва как всеки компонент взаимодейства с друг, как се вписва в по-голямата картина.

 

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

6. ОСВЕТЛЕНИЕ / Как да бъдеш отличен интериорен фотограф / 

Осветлението е това, което отличава добрите фотографи от обикновените. Светлината придава усещане на пространството и му придава триизмерен вид. Използването на околна светлина става все по-често срещано напоследък, особено след като цифровата фотография стана достъпна.

Подходът към осветлението се променя в зависимост от пространството и клиента. Светлината води окото на зрителя през пространството и подчертава важни детайли и елементи на дизайна, които подобряват пространството. В някои случаи осветлението подобрява съществуващата светлина, докато в други трансформира напълно интериора или екстериора на сградата.

Доброто осветление винаги подобрява цялостния външен вид на снимката, независимо от това колко сложна е неговата настройка. Осветлението може да добави акценти и сенки, разделя тоналности и подчертава текстурите. То оживява цветовете и им дава наситеност.

Добавянето на светлина винаги подобрява сцената, без значение колко красиво е пространството или колко добре е проектирано осветлението в него. Единственото изключение от това правило са изключително големите пространства. В такива случаи стратегическото разполагане на светлините може да допринесе за постигане на различни ефекти или друга атмосфера на заснетия интериор.

Как да бъдеш отличен интериорен фотограф

Както при всичко останало в живота, човек трябва да е запален по дадена тема, за да успее в нея. Интериорната фотография изисква високо ниво на експертни познания и не е за хора със слаби сърца. Интериорният фотограф трябва да е има отношение към детайлите и нюх към архитектурата и интериорен дизайн.

Лично аз намирам комбинацията от естетика и технически детайли за много приятна. Работата никога не се повтаря и е като решаване на пъзел при всяка снимка.

 

В портфолиото може да видите други интериорни проекти – Интериорната фотография 

Полезни връзки

Последвайте ни в Facebook и Instagram Разгледайте и нашия видео канал в Youtube